AMSTERDAM - Het Bombardement, de film van regisseur Ate de Jong met Jan Smit in de hoofdrol, heeft binnen twee weken meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken.

Daarom heeft het oorlogsepos maandag een Gouden Film ontvangen. Het is de vijftiende Nederlandse film die dit jaar die onderscheiding krijgt.

Smit, die vandaag zijn zevenentwintigste verjaardag viert, reageert op Twitter verheugd op het nieuws.

"Dubbel feest in (vakantie) Huize Smit! Het Bombardement is de 100.000 bezoekers gepasseerd! De gouden status dus! Yihaaaaaaaa!" De acteur laat een foto zien met, naar eigen zeggen, het levende bewijs van de gouden status van de film.

Vernietigend

De recensies voor Het Bombardement, dat verhaalt over de liefde tussen een bakkersknecht en een Duits meisje in de meidagen van 1940, waren vernietigend.

De meeste critici gaven de film maar één ster, de laagst mogelijke waardering. Zij klaagden over het bizarre, volstrekt ongeloofwaardige verhaal, het houterige acteerwerk en de genante dialogen.

The Hobbit

De kerstdagen werden in de bioscopen gedomineerd door The Hobbit, de eerste van drie films gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Tolkien.

Verder doen de Nederlandse tragikomedie Alles is Familie en het spirituele sprookje Life of Pi het erg goed. In de arthousebioscopen trekken vooral het Fransedrama Amour en de kostuumfilm Anna Karenina volle zalen.