AMSTERDAM - Leden van de Academy of Motion Picture Arts en Sciences vinden het invullen van hun Oscarfavorieten maar ingewikkeld.

"Ik denk dat ik de eerste ronde maar oversla, want het is te veel moeite", zegt een van de anonieme stemmers tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De ruim 5500 leden uit de filmwereld bepalen wie genomineerd wordt voor de Oscars en wie een beeldje mee naar huis mag nemen.

Ze krijgen daarvoor via een wachtwoord toegang tot een site. Dat wachtwoord krijgen ze via een code, waarvoor een telefoonnummer moet worden gebeld.

Toegangscodes

Veel leden klagen dat de toegangscodes niet werken en dat eindeloos gebeld moet worden voor nieuwe codes.

Daarbij kampt de site waarop de leden kunnen doorgeven wie volgens hen genomineerd moet worden voor een Oscar met technische problemen. Zo lag de website medio deze maand, toen voor het eerst kon worden gestemd, geregeld plat.

Of de problemen met de site ook leiden tot minder geldige stemmen, zal nooit duidelijk worden. De Academy maakt nooit bekend hoeveel van de leden hun stem hebben uitgebracht. De Oscarnominaties worden op 10 januari bekendgemaakt. De gouden beeldjes worden op 24 februari uitgereikt.