AMSTERDAM - De actiethriller Skyfall is de best bezochte bioscoopfilm van 2012.

Het nieuwste avontuur van James Bond trok de afgelopen twee maanden meer dan 1,9 miljoen bezoekers en draait nog steeds in 118 zalen. Hij is daarmee hard op weg één van de best bezochte bioscoopfilms ooit in Nederland te worden.

Skyfall laat overtuigend de Franse tragikomedie Intouchables achter zich, die lange tijd de best bezochte titel van het jaar was.

Ook deze film, die groot favoriet is in de race voor de Oscar voor beste buitenlandse productie, draait 10 maanden na de premiere nog steeds in 30 theaters. Intouchables trok inmiddels ruim 1,2 miljoen bezoekers.

Alles is familie

De best bezochte Nederlandse film van dit jaar wordt de romantische komedie Alles is Familie, die vorige week de half miljoen bezoekers passeerde. Tijdens de drukke kerstdagen was de film met in de hoofdrollen Carice van Houten, Benja Bruijning en Thijs Römer één van de best bezochte titels.

Op de tweede plaats eindigt de familiefilm Mees Kees, over een enthousiaste stagiair (Willem Voogd) die zich staande probeert te houden voor zijn eerste klas, die inmiddels meer dan 550.000 bezoekers heeft getrokken. Ook Mees Kees draait na vier maanden nog steeds in ruim 30 zalen.

De Nederlandse bioscoopsector maakt in de tweede week van januari bekend hoeveel kaartjes er dit jaar in totaal zijn verkocht.