AMSTERDAM - De Nederlandse filmpers heeft het drama Amour van regisseur Michael Haneke uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van 2012.

Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) donderdag gemeld. De beste Nederlandse film van het jaar was volgens de critici de jeugdfilm Kauwboy.

Amour kreeg de meeste punten bij een stemming onder 90 Nederlandse filmjournalisten. Het schrijnende drama vertelt over een bejaard koppel waarvan de relatie zwaar wordt beproefd als de vrouw een herseninfarct krijgt.

De film won eerder al een Gouden Palm, een aantal European Film Awards en geldt ook als grote favoriet voor de Oscar voor beste buitenlandse productie. Het is de tweede maal dat de KNF een film van Haneke uitroept tot beste film van het jaar: in 2006 werd zijn thriller Caché al bekroond.

Jagten

Op de tweede plaats in de stemming eindigde het Deense drama Jagten van regisseur Thomas Vinterberg. Mads Mikkelsen won al talloze prijzen voor zijn vertolking van een leraar die zijn leven in elkaar ziet storten als hij ten onrechte van seksueel misbruik wordt beticht.

De Nederlandse winnaar Kauwboy vertelt over de vriendschap tussen een jongetje van tien en een vogel die hij in zijn tuin vindt. De film werd eerder al door de KNF-jury bekroond op het Nederlands Filmfestival, waar de jury van de Gouden Kalveren de productie volledig negeerde.

De Marathon

De tweede plaats in de jaarlijst van de critici was voor de tragikomedie De Marathon, over vier vadsige veertigers die om hun garage te redden de marathon van Rotterdam moeten uitlopen. De derde plaats was voor de misdaadfilm Plan C met Ruben van der Meer in de hoofdrol.

Het is de tiende keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De afgelopen jaren sleepten The Dark Knight (2008), Let the right one in (2009), Toy Story 3 (2010) en Drive (2011) de titel in de wacht.