AMSTERDAM - The Hobbit: An Unexpected Journey is met afstand de meest bezochte film tijdens de kerstdagen. 

De 3D-film trekt veel meer bezoekers naar de bioscopen dan Alles is familie, Skyfall en Life of Pi die in een felle strijd zijn verwikkeld om een tweede plaats.

Dit concludeerde marketingmanager Martijn Visscher van Wolff Bioscopen woensdag op basis van verkoopcijfers op eerste kerstdag aan de kassa's van bioscopen in Enschede, Groningen, Huizen, Nieuwegein, Rotterdam en Utrecht.

De voorverkoop voor tweede kerstdag vertoont hetzelfde beeld, zegt Visscher. Het lag al in de lijn der verwachting dat The Hobbit zijn koppositie in de kerstvakantie niet meer zou afstaan.

Tweede

De strijd om de tweede plek is hevig. Alles is familie wist op eerste kerstdag net wat meer bezoekers te trekken dan Skyfall en Life of Pi. ''Ze gaan gelijk met elkaar op.

Het verschil tussen Skyfall en Life of Pi was bij ons op eerste kerstdag slechts vijf bezoekers en dat is concernbreed te verwaarlozen'', zegt Visscher over het stuivertje wisselen.

De speelfilm Het Bombardement, met Jan Smit in de hoofdrol, is goed voor een vijfde plaats tijdens de kerstdagen.

Skyfall

De James Bondfilm Skyfall draait nu 7 weken in de Nederlandse bioscopen en noteerde bij aanvang van de kerstvakantie al meer dan 1,8 miljoen bezoekers.

De romantische komedie Alles is familie passeerde zaterdag de grens van een half miljoen bezoekers. Voor het spirituele sprookje Life of Pi en Het Bombardement is het de eerste week.

Familiefilm

Bij de familiefilms trekt de animatie Wreck-it Ralph de meeste bezoekers, gevolgd door Groeten van Mike! van de makers van Kruimeltje en Pietje Bell.

Deze Nederlandse familiefilm, waarin The Voice-winnares Leona Philippo een rol speelt, draait in 114 zalen.