NEW YORK - Acteur Charles Durning is in zijn woonplaats New York overleden. Dat melden Amerikaanse media. 

Sinds begin jaren 50 speelde hij in talloze speelfilms en televisiefilms. Hij brak in 1973 door met de rol van een corrupte politieagent in The Sting, naast Paul Newman en Robert Redford. Durning was ook te zien in films als Dog Day Afternoon, Tootsie en O Brother, Where Art Thou.

Durning speelde in meer dan 100 films en 50 tv-films. Hij speelde onder meer met Dustin Hoffman in de komische film Tootsie (1982). Durning werd twee keer genomineerd voor een Oscar voor de beste bijrol, voor zijn spel in The Best Little Whorehouse in Texas (1982) en To Be or Not to Be (1984). Voor zijn rol als politieagent in Dog Day Afternoon (1975) was hij genomineerd voor een Golden Globe.

Normandië

Durning vocht in de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger. Hij behoorde tot de eerste militairen die op 6 juni 1944 op de kust van het Franse Normandië landden. In de strijd in Europa raakte hij diverse keren gewond, onder meer aan zijn linker- en rechterdij, zijn hoofd en zijn borst.

Volgens acteur Bert Reynolds was Durning de meest onderscheiden Amerikaanse militair die nog in leven was. Ook kende Frankrijk hem de nationale orde van het Erelegioen toe, de hoogste Franse onderscheiding. Na de oorlog zette Durning zich zeer in voor de Amerikaanse veteranen.

Filmdoek

Durning maakte in 1965 zijn debuut op het filmdoek in Harvey Middleman, Fireman. Zijn doorbraak kwam met zijn rol in The Sting (1973), waarin hij een corrupte politieagent speelt. Andere films waarin hij te zien is, zijn onder meer de sciencefictionklassieker The Final Countdown en Cat on a Hot Tin Roof (1990).