AMSTERDAM - Steven de Jong wil een jeugdthriller maken over pesten. De regisseur van onder meer De Kameleon en De Hel van '63 gaat het boek Stuk uit 2008 van Judith Visser verfilmen.

"We hebben als werktitel Stukgepest en willen op deze manier pesten onder de aandacht brengen bij jongeren", zegt de regisseur.

Het verhaal is wellicht niet gemakkelijk te verfilmen. De roman speelt zich namelijk voor een belangrijk deel af in de gedachtes van een meisje dat gepest wordt op school en zich steeds vreemder gaat gedragen.

"Steven begrijpt heel goed wat de essentie is van het boek", zegt Visser echter enthousiast.

"Ik denk, gezien zijn stijl, dat hij gaat proberen de gedachtes zo visueel mogelijk te maken. Hij is een erg goede sfeermaker. Dat is nodig, want het meisje wordt uiteindelijk psychopaat, waardoor het verhaal heel beklemmend wordt."

Scenario

Visser heeft dan ook geen behoefte zich al te veel te bemoeien met het scenario, waar scenarist Dick van den Heuvel zich over gaat buigen.

Jeugdproblematiek is voor hem geen onbekend terrein. Hij schreef ook de scenario's van Razend en Spijt!, naar de jeugdboeken van Carry Slee. Ook is hij bekend van Kruimeltje, Nova Zembla en de tv-serie Russen.

De Jong wil de film volgend jaar gaan schieten. Hij is nog op zoek naar medefinanciers en overweegt ook crowdfunding te gebruiken. "Dat zich nog geen omroep heeft aangemeld is, gezien de actualiteit, opmerkelijk", laat De Jong weten.

Voor zijn nieuwste film gooide De Jong het over een veel luchtiger boeg. De komedie Leve Boerenliefde, met Tatum Dagelet, Cas Jansen en Gerard Joling, draait vanaf mei in de bioscopen.