Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jan Smit Het Bombardement

Maker Het Bombardement vergelijkt Jan Smit met Sean Connery

ROTTERDAM - Regisseur Ate de Jong is enthousiast over de prestaties van Jan Smit in zijn nieuwe film Het Bombardement
Door BuzzE

De 59-jarige regisseur, die zelfs een aantal films in Hollywood maakte, veroorzaakte veel opschudding met zijn besluit volkszanger Jan Smit de hoofdrol in zijn epos over de meidagen van 1940 te geven.

"Jan is geen getraind acteur in de klassieke betekenis", erkent de regisseur. “Maar hij heeft wel een uitzonderlijke podiumervaring en weet het publiek te beroeren. Jan heeft eerlijke spontaniteit, recht-door-zee humor en volkse lef die hem onweerstaanbaar charmant maakt. Ik zie in hem oprecht een jonge Belmondo, Yves Montand, Sean Connery of Michael Caine. Allemaal acteurs zonder strikte opleiding.”

Hommage

De Jong wil met zijn epische film een hommage brengen aan klassiekers als Titanic en Gone with the Wind. "Het Bombardement toont vooral de veerkracht van de normale mensen", legt hij uit.

"Rotterdam kon alleen als feniks uit haar as herrijzen omdat de overlevenden de kracht hadden zich niet als slachtoffer te laten wegzetten."

Daarom wilde de regisseur ook perse draaien op de weinige historische locaties in de Maasstad die nog resteren, zoals het Witte Huis en de Willemsbrug. “We hebben veel scènes in Dordrecht gefilmd, dat veel weg heeft van de oude Rotterdamse binnenstad. Maar het voelt goed om voor de paar scenes die we hier wel kunnen draaien, toch een dag in de stad waar het om gaat zelf te hebben.”

Het Bombardement draait vanaf donderdag in de bioscopen.


Lees meer over:

Jan SmitAte de Jong

Aanbevolen artikelen