AMSTERDAM - Een Amerikaanse producent had interesse om de bestseller Het Diner van Herman Koch te verfilmen. 

De producent had het boek in Nederland gekocht en vroeg regisseur Menno Meyjes om de roman in de Verenigde Staten te verfilmen. "Elke keer dat ik het las dacht ik, dit zou veel beter in Amsterdam zijn", zegt de Nederlander op de set van de film.

"Ik kon het ook niet geloven dat me een Nederlands boek werd aangeboden door een Amerikaanse producent, maar zo gaan de dingen soms." De 58-jarige Meyjes besloot het boek toch in Amsterdam te verfilmen. De regisseur heeft ook voor het scenario getekend.

Meyjes werkt al decennia in Hollywood als scenarist en regisseur. Hij had in de jaren tachtig succes met films als Indiana Jones and the Last Crusade en The Color Purple.

Een van zijn laatste films is het drama Day of the Falcon uit 2011, waarvoor hij het scenario schreef. Voor de verfilming van Het Diner van Herman Koch is hij naar Nederland teruggekeerd.

Echtparen

Het Diner gaat over twee echtparen die een avond doorbrengen in een chic restaurant om een misdaad van een van hun kinderen te bespreken. Jacob Derwig en Thekla Reuten spelen een echtpaar en Kim van Kooten en Daan Schuurmans spelen het andere koppel.

Het aantal op de set geconsumeerde gerechten is lager dan de titel van de film doet vermoeden.

"Er wordt welgeteld één hap genomen", vertelt hoofdrolspeelster Kim van Kooten. "Daan schrokt in een hap iets weg waar iemand in de keuken uren aan heeft gewerkt." Dat valt de acteurs zwaar. "Want die man kan koken", vertelt Derwig. "Het is moeilijk", vult Reuten aan.

De rechten zijn gekocht door Eyeworks en Inspire Pictures. De opnamen zijn begin november van start gegaan. Het Diner moet in oktober volgend jaar in de Nederlandse bioscopen draaien.