AMSTERDAM - Het loopt storm bij twee arthousefilms in de Nederlandse bioscopen. Het Deense drama Jagten heeft in een maand tijd 100.000 bezoekers getrokken.

En ook de Franse film Amour heeft die mijlpaal bijna gehaald.

Dat is voor het arthousegenre, dus een kleine titel die niet in de grote megatheaters draait, een bijzondere verdienste.

Jagten van regisseur Thomas Vinterberg vertelt over een kleuterleider die ten onrechte van kindermisbruik wordt beschuldigd.

Bekijk de trailer van Jagten


Vooral acteur Mads Mikkelsen kreeg veel lof voor zijn hoofdrol: hij won onder meer de acteursprijs op het prestigieuze Filmfestival van Cannes. De 100.000e bezoeker van Jagten werd maandagmiddag in filmmuseum EYE in Amsterdam in het zonnetje gezet.

Amour

Ook Amour werd overladen met prijzen. De film van regisseur Michael Haneke vertelt over een oud echtpaar waarvan de vrouw wordt getroffen door een herseninfarct. Haar echtgenoot moet machteloos toezien hoe zijn geliefde langzaam wegkwijnt.

Bekijk de trailer van Amour

Amour was afgelopen weekend de grote winnaar bij de uitreiking van de European Film Awards. Onder meer Haneke en de hoogbejaarde hoofdrolspeler Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva werden bekroond.

Lees onze recensie van Jagten

Lees onze recensie van Amour