VALLETTA - Het drama Amour van Michael Haneke is op het 25e festival van Europese Filmprijzen verkozen tot beste film.

De film kreeg verder prijzen voor beste regisseur, actrice en acteur. Dat maakte de jury zaterdag tijdens het gala-evenement in Malta bekend.

De 70-jarige filmmaker zelf kreeg de prijs voor beste regisseur. De 85-jarige Franse actrice Emmanuelle Riva won de prijs voor beste actrice voor een van de twee hoofdrollen in de film. Riva kon door ziekte de prijsuitreiking niet bijwonen.

De prijs voor beste acteur ging naar Jean-Louis Trintignant. De 81-jarige Fransman werd voor zijn prestaties in Amour geëerd door regisseur Michael Haneke. Ook Trintignant was niet aanwezig bij de ceremonie. Haneke's film was met zes nominaties al de grote favoriet.

Kauwboy

De Nederlandse film Kauwboy van Boudewijn Koole kreeg op het festival de Europese Ontdekkingsprijs. Koole was zelf in Malta bij de uitreiking om de prijs in ontvangst te nemen.

Kauwboy vertelt over een jongetje van tien dat zijn verdriet over de problemen met zijn vader deelt met een kauw die hij in de tuin heeft gevonden. De hoofdrollen worden gespeeld door Rick Lens, Loek Peters en Ricky Koole.

Andere winnaars

Twee andere winnaars waren al voor aanvang van het gala bekend. De Britse actrice Helen Mirren werd geëerd voor haar bijdrage aan de wereldcinema. De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci ontvangt een prijs voor zijn levenswerk.