Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Famke Janssen ziet zichzelf als Nederlandse actrice

AMSTERDAM - Hoewel Famke Janssen (48) nog nooit in een Nederlandse film heeft gespeeld, beschouwt de geboren Amstelveense zich wel als een Nederlandse actrice.
Door NU.nl/Chris Helt

Dat zegt Janssen in een interview met NU.nl.

"Ik weet niet of ik kan zeggen dat ik een Nederlandse actrice ben, maar ik zie mezelf wel zo. Ik ben een Nederlandse actrice die in Amerika werkt", aldus Janssen die op dit moment te zien is in Taken 2.

Bekijk de trailer van Taken 2

Dat Janssen na al die tijd nog steeds niet voor een Nederlandse camera stond, ligt volgens de actrice vooral aan de rollen die ze krijgt aangeboden.

"Die moeten wel interessant zijn en anders dan de rollen die ik in de VS krijg aangeboden."

Maar Janssen heeft een oplossing in petto.

"Misschien ga ik ooit zelf een Nederlandse film maken en dan neem ik de regie en het acteren op me. Of ga ik met mijn zusjes (Antoinette Beumer en actrice Marjolein Beumer, red.) samenwerken."

Bondgirl

De actrice die internationaal definitief doorbrak als de dijenwurgende Bondgirl Xenia Onatopp in de film GoldenEye ruilt Amerika wel steeds vaker in voor Europa.

"Ik voel me, naarmate ik ouder word, Europeser. In het begin van mijn carrière deed ik altijd veel moeite om me aan de Amerikaanse filmcultuur aan te passen. Dat doe ik nu niet meer. Ik kan zowel in een Amerikaanse als ook in een Europese filmwereld bestaan."

Casting

Janssens internationale uitstraling is wellicht ook de reden waarom Luc Besson haar gecast heeft als vrouw van Liam Neeson in de actiethriler Taken en diens opvolger.

"Misschien heeft dat inderdaad meegespeeld bij de casting, maar zeker weten doe je dat nooit", zegt Janssen.

"Het heeft meestal enkel en alleen met geld te maken. Een regisseur heeft een bepaald type voor een rol in gedachten. Maar als de acteur te duur blijkt de zijn en de film hierdoor niet door kan gaan, dan kiest hij voor een acteur die erop lijkt. Zo is het gewoon."


Lees meer over:

Famke Janssen

Aanbevolen artikelen