AMTERDAM - De Nepalese Pema, opgegroeid in het verwesterde Kathmandu, staat voor een dilemma wanneer zijn ouders willen dat hij terugkomt naar zijn geboortedorp.

Documentairemaker Simonka de Jong sprak erover met NU.nl.

Vanaf jonge leeftijd wordt Pema (20) groot gebracht in een weeshuis in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal.

Zijn ouders, woonachtig in Karang, een dorp ver weg in de Nepalese bergen, brachten hem daar als kind naar toe omdat hij ziek was. Nu hij volwassen is willen ze dat hij terugkomt en trouwt, zodat hij hen kan helpen op hun oude dag.

Tweestrijd

"Aanvankelijk wilde ik een verhaal maken over zijn zus Sumchog die in Nederland woont", vertelt De Jong, maker van de documentaire The Only Son die op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) wordt gedraaid.

"Maar toen ik Pema ontmoette en zag in welke tweestrijd hij stond, werd hij de hoofdpersoon in mijn verhaal."

De familie van Pema is grotendeels uitelkaar gerukt. Zijn oudere zus Sumchog (22) woont in Nederland en is geadopteerd. Zus Dorje (28) woont bij pleegouders in de Verenigde Staten, zijn jongere zusjes Dolma (13) en Tsering (11) wonen bij hem in het weeshuis in Kathmandu en zus Chonzom (27) is de enige die in het dorp van hun ouders bleef.

Studeren

Als Pema naar Nederland komt om te studeren bellen zijn ouders, met een telefoon uit een nabij gelegen dorp, steeds vaker op om te vragen wanneer hij terugkomt.

"Ik snap het wel, het is een kwestie van overleven daar in de bergen”, vertelt De Jong. “Maar voor Pema werd de druk steeds groter. Hij wil studeren en hij weet dat hij dat niet kan doen als hij teruggaat naar zijn ouders."

Op reis

Dan besluit Pema met zijn zussen hun ouders te bezoeken om het probleem op te lossen. Eerst vliegen ze een eind vanaf Kathmandu in de richting van het dorp. Als het vliegtuig niet verder kan wacht hen een tiendaagse voettocht door de bergen.

De Jong: "Het was een hele expeditie, het weer was slecht en ondertussen wil je niets missen dus ben je steeds aan het filmen. Met zo’n twintig man aan dragers, gidsen, koks, camera- en geluidsman, paarden en muilezels trokken we door de duizenden meters hoge passen. Het was fysiek slopend en soms gevaarlijk ook."

In de val

In het dorp blijft Pema’s moeder telkens aandringen opdat hij blijft. 'Mensen praten over ons, wij hebben gezonde kinderen maar niemand is er om ons te helpen. Je zal ons beschamen wanneer je onze wensen negeert.'

Pema voelt zich in de val gelokt en komt er niet uit met zijn ouders. "Wat hij ook kiest, er is altijd een verliezer", zegt De Jong. "Het is tragisch om te zien dat de familie niet nader tot elkaar komt."

Schuldgevoel

Pema zelf staat nog steeds achter zijn keuze, hoewel hij zich schuldig voelt dat hij zijn ouders nu niet kan helpen. "Toen ik in Nepal was kon ik de feiten maar moeilijk accepteren", zegt hij tegenover NU.nl.

"Terug in Nederland ben ik er zeker van dat dit de juiste weg is. Ik wil op mijn eigen benen staan en mijn studie afmaken zodat ik een goede baan kan vinden en mijn ouders financieel bij kan staan."

Bekijk de trailer van The Only Son:

Familierelaties

Familierelaties zijn een veel voorkomend onderwerp in de documentaires van De Jong. Eerder maakte ze de film Tsjechisch Kerstfeest, een verhaal over de relatie tussen haar moeder en tante. In 2011 bracht ze Het zwijgen van Loe de Jong uit, een documentaire over historicus en presentator Loe de Jong en diens relatie met tweelingbroer Sally.

"De relatie tussen familieleden vind ik fascinerend", zegt De Jong. "Hoe ga je met elkaar om? Je bent tot elkaar veroordeeld, dat brengt soms spanningen met zich mee. Familiebanden kunnen heel beklemmend zijn."

De documentaire The Only Son gaat zondag in première op het IDFA en draait vanaf begin 2013 in de bioscoop.