AMSTERDAM - Amsterdam gaat zijn eigen filmprijs uitreiken. De prijs heet de 'Adam' en wordt waarschijnlijk vanaf volgend jaar uitgereikt tijdens de Amsterdam Film Week.

Dat bevestigt medeoprichter van het festival Matthijs ten Berge dinsdag na berichtgeving door stadszender AT5.

"Het wordt de eerste en enige filmprijs van puur goud", vertelt Ten Berge. "Die wordt uitgereikt voor het beste van het beste."

De meeste filmprijzen zijn groot en verguld, maar de Adam moet een klein maar fijn vierkant blokje gaat worden.

Het voornemen is om drie prijzen uit te reiken, waaronder twee publieksprijzen. Een prijs wordt uitgereikt aan de beste al bekroonde film van het afgelopen jaar. De tweede wordt door het publiek gekozen uit de films die tijdens het festival als preview te zien zijn. Daarnaast wordt een Lifetime Achievement Adam uitgereikt.

Aftrap

De Amsterdam Film Week wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. Er worden films gedraaid die al belangrijke prijzen op festivals voor A-films hebben gewonnen. De aftrap van het festival werd maandagavond gegeven door eregast Susan Sarandon.

De organisatie van de filmweek werkt samen met het Tribeca Film Festival in New York. Sinds de oprichting tien jaar geleden is dat evenement uitgegroeid tot een van de prominentste filmfestivals ter wereld.

Bekijk ons rode loper-verslag van de openingsavond