AMSTERDAM - Kim Kardashian en haar familie zouden heel veel Amerikanen over kunnen halen om te gaan stemmen.

Dat zegt actrice Susan Sarandon tegen NU.nl.

De Oscar-winnares is ervan overtuigd dat de mediagenieke familie veel Amerikaanse kiezers kan motiveren om de gang naar de stembus te maken.

"Natuurlijk zou iedere burger uit zichzelf zijn plicht moeten uitvoeren en gaan stemmen, maar jammer genoeg moeten bekende mensen vaak een duwtje in de goede richting geven. Zo werkt het nu eenmaal in deze tijd", zegt Sarandon.

"De familie Kardashian zou erg effectief daarin zijn, veel mensen zijn verknocht aan realitysoap’s."

Bekijk de video


Susan Sarandon staat bekend om haar uitgesproken mening over de binnen- en buitenlandse politiek van haar thuisland Amerika en is betrokken bij tal van activistische bewegingen, zoals Unite Against the War on Woman.

Ook vele films waarin ze speelt hebben door hun maatschappelijk betrokken thematiek voor commotie in het doorgaans conservatieve Amerika gezorgd.

Dead Man Walking

Vooral Dead Man Walking, waarin Sarandon als zuster een ter dood veroordeelde begeleidt, zorgde voor grote discussies tussen voor- en tegenstanders van de doodstraf. Sarandon ziet haar acteerwerk dan ook als het ware activisme.

"De films waarin ik speel moeten de kijkers er toe aanzetten om de protagonisten van hun eigen leven te zijn”, legt Sarandon uit.

"En alles dat appelleert aan de menselijke verbeelding, appelleert ook aan ons empathisch vermogen. En wie empathie kan opwekken voor een moeder wiens zoon de oorlog in moet, die is in wezen al activistisch bezig. Puur en alleen omdat hij of zij de mond niet meer over deze kwestie kan houden", vervolgt de 66-jarige actrice die Amsterdam aandoet in het kader van de Amsterdam Film Week en de promotie van de film Cloud Atlas.

Cloud Atlas

Ook die film dwingt de kijker om over sociaalmaatschappelijke vraagstukken na te denken, meent Sarandon.

"In de film worden verschillende tijdperken belicht. Maar die staan allemaal met elkaar in verbinding, omdat ze dezelfde thematiek delen. Namelijk; de dominantie die een persoon op een ander persoon uitoefent."

"De film gaat over onze neiging om altijd een ander de schuld te geven. Het gevecht tegen deze tendens is de grootste uitdaging van de mens."