AMSTERDAM - Jodie Foster krijgt tijdens de uitreiking van de Golden Globes in januari een speciale onderscheiding voor haar hele oeuvre.  

De Cecil B. DeMille Award wordt uitgereikt voor een uitzonderlijke bijdrage aan de wereld van entertainment. Dat laat de organisatie donderdag weten.

De actrice, regisseur en producent krijgt de prijs, vernoemd naar de eerste ontvanger, regisseur Cecil B. DeMille, van de Hollywood Foreign Press Association.

De 49-jarige Foster werd viermaal voor een Oscar genomineerd voor haar acteerwerk. Ze won er twee, voor The Accused uit 1988 en The Silence of the Lambs uit 1991. Vorig jaar regisseerde ze The Beaver, met Mel Gibson in de hoofdrol.

Money Monster

Die film werd, mede vanwege racistische uitspraken van de acteur, meerdere malen uitgesteld. Ze is momenteel bezig met de voorbereidingen van Money Monster, een drama over de economische crisis, dat ze ook regisseert.

De Golden Globes worden volgend jaar voor de 70e keer uitgereikt tijdens een avondvullend programma op 13 januari. Tina Fey en Amy Poehler nemen de presentatie op zich.

Meestal gelden de Golden Globes als een goede indicator voor de Oscarnominaties. Dat is volgend jaar echter niet zo aangezien de Oscarnominaties drie dagen eerder, op 10 januari, bekend worden gemaakt.