AMSTERDAM - Luke Skywalker-acteur Mark Hamill wist al maanden geleden dat er nieuwe Star Wars-films op het programma staan.

"Ik werd in augustus uitgenodigd voor een lunch met George Lucas, en toen vertelde hij van zijn plannen", zegt Hamill tegen het Amerikaanse blad Entertainment Weekly.

Eerder deze week werd bekend dat Star Wars-bedenker George Lucas zijn filmmaatschappij Lucasfilm, en daarmee de rechten voor de Star Wars-films, heeft verkocht aan Disney.

De filmmaatschappij wil tevens de komende jaren drie nieuwe Star Wars-films wil uitbrengen, die alle drie plaatsvinden na Return of the Jedi, de film die in 1983 verscheen.

Diplomatiek

Of de inmiddels 61-jarige Hamill weer de rol van Luke Skywalker op zich neemt, is nog onduidelijk. "Totdat we meer weten, kunnen we niets zeggen", zei de acteur heel diplomatiek.

Het is duidelijk dat Lucas Hamill niet over alles inlicht. Zo vertelde hij Hamill in augustus nog niets van zijn plannen om Lucasfilm aan Disney te verkopen. "Ik heb daar gemengde gevoelens bij, maar Disney heeft bij Marvel, de Muppets en Pixar laten zien dat zo'n overname ook goed kan gaan", zegt Hamill.

Ook is hij nog een beetje ambivalent of hij drie vervolgfilms wel zo'n goed idee vindt. "Aan de ene kant vind ik de zes films een mooi afgerond verhaal, waar heel veel mensen een fijn gevoel aan hebben overgehouden", zegt Hamill. "Aan de andere kant is er bij de hardcore fans een onstilbare honger naar meer materiaal."

Lucas vond het tijd voor een nieuwe generatie filmmakers om zich met Star Wars bezig te houden. Met de verkoop van Disney heeft de 68-jarige filmmaker in elk geval contractueel afscheid genomen van de films en blijft hij slechts eventueel betrokken als adviseur. De eerste nieuwe Star Wars-film, Episode VII, staat gepland voor 2015.