AMSTERDAM - Angela Schijf mag in de film Daglicht haar eerste moederrol vertolken. "Ik vind het fantastisch dat ik nu de mogelijkheid krijg om een wat rijpere, meer volwassen vrouw te kunnen spelen."

"Dat heeft ook met mijn leeftijd te maken, natuurlijk", aldus de 33-jarige actrice, zelf moeder van drie kinderen

"Ik zag in het verleden altijd hoe andere, kinderloze actrices moeders speelden en ik dacht ha, nu ben ik aan de beurt!"

In Daglicht, naar het gelijknamige boek van Marion Pauw, speelt ze een jonge advocate met een zoontje. "Hij is er ook de hele tijd bij, dat maakt het voor mij ook een extra leuke uitdaging."

Fedja van Huêt

Schijfs personage Iris ontdekt dat zij een oudere broer heeft, gespeeld door Fedja van Huêt, die zit opgesloten in een tbs-kliniek. Haar moeder, een rol van Monique van de Ven, heeft dit altijd voor haar verborgen gehouden.

Iris besluit haar broer op te zoeken en ontdekt dat hij autistisch is en onterecht is opgenomen. Ze besluit alles in het werk te stellen om hem vrij te krijgen, terwijl de relatie met haar moeder het kookpunt bereikt.

Zenuwachtig

Toch is Schijf ook behoorlijk zenuwachtig voor de rol. Van de Ven begrijpt prima hoe dat komt. "Ik ben zelf vlak voor de opnames ook altijd weer even nerveus. En Angela heeft een ontzettend zware rol", zegt de 60-jarige filmmaakster.

"Ze speelt niet alleen voor het eerst een moeder, maar ook een advocate, dus ze moet die juridische taal spreken. Ook is haar rol heel fysiek. Maar dat kan ze heel goed aan."

Schijf is er zelf nog vrij nuchter onder. "Het beste is gewoon beginnen met de opnames", lacht ze. Die gaan gelukkig vrijdag al van start. Daglicht gaat volgend voorjaar in première.