LOS ANGELES - Walt Disney heeft er 4 miljard dollar voor over om Lucasfilm, de filmmaatschappij van de maker van de Star Wars-films, te kopen. 

Dat is dinsdag bekend geworden.

Disney koopt hiermee ook de marketingrechten van de Star Wars-films. De onderneming liet weten dat er al voor 2015 een nieuwe Star Wars episode 7 staat gepland.

De helft van de overnamesom wordt in cash uitbetaald. Voor de andere helft geeft Disney circa 40 miljoen aandelen uit. Daarmee wordt eigenaar George Lucas een van de grootste individuele houders van aandelen van Disney, met een belang van 2,2 procent.

Star Wars film

Disney wil nu ''iedere 2 tot 3 jaar'' een nieuwe Star Wars-film uitbrengen, zei topman Bob Iger. Filmregisseur en producent Lucas, verantwoordelijk voor de eerste Star Wars-film, zal hierbij de rol van ''creatieve adviseur'' vervullen. Lucas zei dat het ''tijd voor mij werd om Star Wars over te dragen aan een nieuwe generatie filmmakers''.

Lucasfilm bezit ook de rechten op de Indiana Jones-films, maar of Disney hier plannen voor heeft, is niet bekendgemaakt.

Disney heeft de afgelopen jaren het imperium flink uitgebreid met een aantal bekende namen. In 2006 kocht het concern Pixar op, de maker van onder meer Toy Story. En in 2009 werd de stripuitgeverij en productiemaatschappij Marvel Entertainment toegevoegd.