AMSTERDAM - Billy Connolly krijgt een prijs van de Schotse tak van de British Academy of Film and Television Arts. 

De 69-jarige komiek uit Glasgow, ook bekend als muzikant en acteur, wordt onderscheiden vanwege zijn bijdrage aan de cinema en televisie, maakte de organisatie bekend.

"Ik ben erg blij met deze onderscheiding", laat Connolly in een reactie weten. "Iedereen denkt vast dat wij beroemdheden de hele tijd mooie prijzen krijgen, maar dat is dus vaak niet zo."

De Schot maakte in 1978 zijn filmdebuut en was in vele films te zien, variërend van The Last Samurai tot Boondock Saints tot Garfield: A Tale of Two Kitties. Voor zijn rol in Mrs. Brown uit 1997 werd hij genomineerd voor een Bafta voor beste mannelijke hoofdrol. Ook deed hij stemmenwerk, zoals in de animatiefilm Brave.

Boodschap

Connolly is niet bij de Bafta-uitreiking op 18 november aanwezig door een eerdere afspraak in San Francisco. Tijdens die avond wordt een opgenomen boodschap afgespeeld. De entertainer krijgt de prijs in december in Glasgow, als hij in het zonnetje wordt gezet tijdens Billy Connolly: A Life in Pictures. "Die avond wordt alvast tof", laat hij weten.

Connolly is de laatste tijd vaker voor de camera dan op het toneel te zien. Zo heeft hij een rol in de drie Hobbit-films, waarvan de eerste in december in première gaat. Vanaf mei is hij te zien in de komedie Quartet, het regiedebuut van Dustin Hoffman.