AMSTERDAM - De Franse animatiefilm Ernest & Célestine is vrijdagavond tot beste internationale kinderfilm uitgeroepen op het festival Cinekid in Amsterdam. 

Zowel het publiek als de vakjury bekroonde de film met een Cinekidleeuw. Aan de juryprijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Ernest & Célestine was een van de openingsfilms van Cinekid en viel dit jaar ook tijdens het filmfestival van Cannes in de prijzen. De Franse film is gebaseerd op de beroemde tekeningen van de in 2000 overleden Belgische illustrator en schrijfster Gabrielle Vincent. Haar boeken worden in Nederland verkocht onder de naam Brammert en Tissie.

De film Brammetje Baas van Anna van der Heide kreeg vrijdagavond de UPC-juryprijs voor beste Nederlandse kinderfilm. De publieksprijs voor beste Nederlandse kinderfilm ging naar Mees Kees van Barbara Bredero.

VPRO-programma

De UPC Gouden Kinderkast voor het beste Nederlandse televisieprogramma ging naar Mijn vader is.... Dit VPRO-programma won ook de juryprijs in de categorie non-fictie. De publieksprijs in deze categorie ging naar het EO-programma Checkpoint. In de categorie fictie won de kinderserie Hoe overleef ik... (AVRO) de juryprijs en Mina Moes (VPRO) de publieksprijs.

In de categorie nieuwe media won de tentoonstelling Papiria van het Kinderboekenmuseum de juryprijs. De publiekprijs voor beste nieuwe mediaproductie ging naar de workshop Sprong in het diepe. Met behulp van een groene achterwand in deze studio voor special effects konden kinderen stunts nabootsen.