AMSTERDAM - Nederland is nu al enthousiast voor de nieuwe Bond-film Skyfall. Hoewel het 23e avontuur van geheim agent 007 pas vanaf eind volgende week in de bioscopen te zien is, zijn er in de voorverkoop nu al ruim 10.000 kaarten verkocht.

Volgens een woordvoerder van distributeur Sony is dat uitzonderlijk. In tientallen bioscopen wordt de film voor het eerst vertoond in de nacht van dinsdag op woensdag om 0.07 uur.

Veel van deze voorstellingen zijn bijna uitverkocht. Vanaf woensdag is de film in bijna 120 bioscopen te zien. Veel bioscopen draaien Skyfall in meerdere zalen om bezoekers niet teleur te stellen.

Loyaliteit

In Skyfall wordt de loyaliteit van James Bond (Daniel Craig) naar zijn baas M (Judi Dench) toe danig op de proef gesteld. Na de screening voor Nederlandse journalisten die donderdag plaatsvond klonk gejuich en applaus, wat maar zelden gebeurt.

Ook uitzonderlijk is dat distributeur Sony journalisten wereldwijd met klem vraagt om bepaalde verrassingen in het verhaal niet te verraden in hun recensies. Op Twitter waren de eerste commentaren van de Nederlandse critici uitermate lovend.

De Nederlandse premiere van Skyfall is zondagavond in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. Hierbij zal de Franse actrice Berenice Marlohe, die een van de twee Bondgirls speelt in de film, aanwezig zijn.