ROTTERDAM - De oorlogsfilm Het Bombardement, waarin zanger Jan Smit zijn acteerdebuut maakt, beleeft op 18 december zijn wereldpremière in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er een filmpremière wordt gehouden in het theater aan de Maas.

Volgens een woordvoerder van distributeur Dutch Filmworks is het de bedoeling dat de film, die vertelt over het bombardement van de havenstad in mei 1940, tegelijkertijd ook te zien is in een aantal andere bioscopen in Rotterdam.

''Het is een onderwerp dat de inwoners van de stad nauw aan het hart ligt'', legt hij uit. ''Dus we willen Rotterdammers de kans geven de film samen met alle genodigden als eerste te zien.''

Zwartste bladzijden

Het Bombardement is voor zover bekend de eerste speelfilm over een van de zwartste bladzijden uit de recente Nederlandse geschiedenis.

Eerder maakten regisseurs Steven Friedman en Silvain Hooglander wel de korte film De Eerste Dag, over een zwangere vrouw die tijdens de Duitse aanval beschutting zoekt in de Laurenskerk.

1300 bommen

Op 14 mei 1940 wierpen 59 Duitse vliegtuigen van de Luftwaffe ruim 1300 bommen uit over het centrum van de havenstad. Er vielen vele tienduizenden gewonden en ruim 1100 doden. Toen de Duitsers dreigden hetzelfde te doen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht gaf Nederland zich over.

Het Bombardement is vanaf 20 december in de Nederlandse bioscopen te zien.