AMSTERDAM - Dustin Hoffman valt met zijn regiedebuut meteen in de prijzen. De 75-jarige acteur krijgt de Hollywood Breakthrough Director Achievement Award, een stimulans voor aanstormend regietalent, voor zijn komische drama Quartet.

Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De prijs is onderdeel van de Hollywood Film Awards, die 22 oktober tijdens het Hollywood Film Festival worden uitgereikt. De prijzen zijn voor filmmakers die het afgelopen kalenderjaar volgens de organisators uitzonderlijk werk hebben geleverd.

Hoffman heeft een omvangrijk oeuvre als acteur. Hij brak in 1967 door met zijn hoofdrol in The Graduate en speelde daarna in klassiekers als Midnight Cowboy, Papillon, Kramer vs. Kramer, Tootsie en Rain Man.

Misdaaddrama

Hoewel Quartet zijn officiële regiedebuut is, stond Hoffman al eerder achter de camera bij het misdaaddrama Straight Time uit 1978, waarin hij ook de hoofdrol van rehabiliterende ex-gevangene speelde. Hoffman stapte echter op als regisseur en wilde alleen als acteur op de titelrol worden gezet.

Quartet, met onder anderen Maggie Smith, Michael Gambon en Billy Connolly, gaat over een bejaardentehuis voor gepensioneerde operazangers.

De jaarlijkse viering van Vivaldi's verjaardag wordt ruw verstoord als Jean, de rol van Smith, onverwacht ten tonele verschijnt. Ze is niet alleen een onuitstaanbare diva maar heeft ook een relatie gehad met een van de bewoners.