ROTTERDAM - De film Koning van Katoren is het slachtoffer geworden van een vanuit Italië georganiseerde lastercampagne.

Dat stelt producent Kees Kasander zondag in een reactie op berichten over de mogelijke inbeslagname van de productie.

In de media verschenen de afgelopen week berichten dat de rechtbank in Amsterdam dit gelast zou hebben.

De inbeslagname ging echter niet om de film zelf, maar om vier harde schijven die een bedrijf dat aan de special effects van de film heeft meegewerkt, in zijn bezit had. Hierop stond een deel van het materiaal dat in Italië is gedraaid.

Afmaken

De kwestie heeft ook geen enkele invloed op het afmaken of uitbrengen van Koning van Katoren, legt Kasander uit. ''De film is zo goed als klaar. We zitten nu in de fase dat het geluid wordt bewerkt en dat de laatste special effects worden afgemaakt. Alles is volledig op schema.''

Het klopt wel dat een deel van de Italiaanse cast en crew niet is betaald. ''Maar dat komt doordat de Italiaanse uitvoerend producent ze niet had betaald'', verduidelijkt Kasander.

''Die fout lag zeker niet bij ons, want wij hadden dat geld overgemaakt.''

Onduidelijkheden

Naar de onduidelijkheden rond de administratie van de Italiaanse uitvoerend producent is inmiddels, mede onder druk van de vertegenwoordigers van de financiers van de film, een onderzoek ingesteld. Een aantal Italiaanse betrokkenen heeft Kasander de afgelopen week in de media zwart gemaakt om de eigen fouten te maskeren, stelt de producent.

Deze mensen zouden ook zitten achter het niet bestaande actiecomité Pay Kasander Pay, waarin zich Italiaanse figuranten zouden hebben verenigd die nog niet betaald zouden zijn. Ook wordt onderzocht hoe de juridische stukken over de inbeslagname van de vier schijven zo gemakkelijk naar buiten konden komen.

Serieus

''Wij nemen deze kwestie uiterst serieus'', stelt Kasander. ''Het is altijd heel vervelend om vals beschuldigd te worden. Maar laten we het positief zien. Iedereen weet nu dat de film eraan komt en we zullen de mensen niet teleurstellen.''

Koning van Katoren is de verfilming van het beroemde boek van Jan Terlouw over de 17-jarige Stach, die de gestorven koning van Katoren wil opvolgen. De zes zure ministers die de macht hebben, geven Stach zeven onuitvoerbare opdrachten.

De hoofdrollen worden vertolkt door Mingus Dagalet en Abbey Hoes. De film gaat 5 december in première.