AMSTERDAM - Tijdens de 25e editie van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) zijn 317 films te zien, waaronder 97 wereldpremières.

Speciale aandacht gaat uit naar de Nederlandse documentaire. In totaal zijn 64 films van Hollandse bodem in het programma opgenomen. Dat maakte de organisatie van IDFA vrijdag bekend. Het festival duurt van 14 tot en met 25 november.

De openingsfilm is eveneens Nederlands. Het is Wrong Time Wrong Place van John Appel. In deze documentaire vertellen overlevenden van de schietpartij op het Noorse eiland Utøya hun verhaal en de rol van het toeval die daarbij heeft gespeeld.

In het hoofdprogramma zijn 16 films opgenomen, waaronder de film van Appel. Hij won deze competitie in 1999 met de documentaire Zij Gelooft In Mij over André Hazes.

25 filmtheaters

Ter ere van het 25-jarig bestaan van het documentairefestival wordt de film van Appel op 14 november vertoond in 25 Nederlandse filmtheaters, waaronder een groot aantal Pathé-vestigingen.

IDFA telt een groot aantal programmaonderdelen en competities, waaronder films van debuterende regisseurs, studentenfilms, muziekdocumentaires en experimentele films en videokunst (in samenwerking met het Stedelijk Museum).

25 Years Highlights of the Lowlands heet het programma met 15 belangrijke Nederlandse documentaires uit de afgelopen 25 jaar.