Prestigieuze Britse filmprijs voor Tim Burton

LONDEN - Regisseur Tim Burton en zijn partner, actrice Helena Bonham Carter krijgen een prestigieuze filmprijs van de British Film Institute (BFI).

Dat maakte de organisatie van het BFI filmfestival in Londen, waar de prijs op 20 oktober zal worden uitgereikt, woensdag bekend.

De twee krijgen elk de hoogste eer van het filminstituut toegekend, de BFI Fellowship. De organisatie prijst Burton als één van de 'meest fantasierijke filmmakers'. "Tim Burton staat bekend om visueel in het oog springende films, waarin thema's als fantasie en horror met elkaar worden gemixt", zo is op de BFI-website te lezen.

De scriptschrijver, producent en regisseur maakte animatiefilms als The Nightmare Before Christmas en Corps Bride en live-actie films als Edward Scissorhands en Charlie and the Chocolate Factory.

Eer

Helena Bonham Carter heeft in verschillende door Burton geschreven of geregisseerde films geacteerd, zoals Alice in Wonderland, Big Fish, Sweeney Todd en het recente Dark Shadows. Carter toont zich bescheiden over het ontvangen van de BFI Fellowship. "Ik ben stomverbaasd en weet niet zeker of ik deze eer wel verdien, maar ik zal het zeer dankbaar accepteren."

Ook Burton voelt zich vereerd. "Het betekent meer voor me dan ik kan beschrijven om deze prijs te ontvangen, en om toegevoegd te worden aan de lijst van geweldige regisseurs die mij voorgingen."

Het 56e BFI London Film Festival ging woensdag van start en duurt nog tot 21 oktober.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie