Bernardo Bertolucci krijgt prijs voor hele oeuvre

AMSTERDAM - Bernardo Bertolucci krijgt de Lifetime Achievement Award van de European Film Academy.

De Italiaanse filmmaker komt de prijs toe vanwege 'zijn unieke en toegewijde bijdrage aan de wereld van de Europese cinema', zo laat de organisatie dinsdag weten.

De 72-jarige Bertolucci krijgt de prijs persoonlijk uitgereikt tijdens de 25e European Film Awards Ceremony op 1 december op Malta, waar hij eregast is.

Bertolucci begon zijn carrière als regieassistent van regisseur Pier Paolo Passolini bij de film Accatone uit 1961. Een jaar later maakte hij op 21-jarige leeftijd zijn eerste speelfilm, La Commare Secca, waarvan hij ook het scenario schreef.

 Bekijk een interview met Bertolucci

Zijn film The Conformist uit 1970 met Jean-Louis Trintignant en Stefania Sandrelli ging dat jaar tijdens het Filmfestival van Berlijn in première, won in Italië de David di Donatello-prijs voor beste film en werd als eerste film van Bertolucci genomineerd voor een Oscar.

Twee jaar later volgde Last Tango in Paris met Marlon Brando, Maria Schneider en Jean-Pierre Léaud, die zelfs twee Oscarnominaties kreeg.

Oscar

In 1987 was het wel raak. Voor The Last Emperor wist hij de Oscar voor zowel beste regie als beste scenario te bemachtigen. Het drama won nog zeven Oscars, evenals drie Bafta's, negen David di Donatella Awards, de César en een speciale juryprijs bij de eerste European Film Awards in 1988.

Na Dreamers uit 2003, met Michael Pitt en Eva Green, maakte Bertolucci lange tijd geen films meer. Zijn nieuwste film, het drama Io e Te, was al op het filmfestival van Cannes te zien en gaat eind deze maand in Italië in première.

Naast de regie nam hij ook het scenario, gebaseerd op het gelijknamige boek van Niccolò Ammaniti, voor zijn rekening.

Lees meer over:
Tip de redactie