Fedja van Huêt heeft 'te vroeg gepiekt'

AMSTERDAM - Acteur Fedja van Huêt heeft in zijn carrière te vroeg zijn piek bereikt.

Dat zegt de geboren Hagenaar in gesprek met NU.nl.

Van Huêt kende in Nederland zijn doorbraak met de rol van Jacob Willem Katadreuffe in de filmadaptatie van het boek Karakter (Ferdinand Bordewijk).

"Ik was 24 en pas een jaar afgestudeerd toen Karakter uit kwam. Op dat moment dacht ik dat het succes van de film normaal was. Later besefte ik pas hoe groot die productie eigenlijk was."

Relativeren

Van Huêt noemt zijn vroege succes een gunstige samenloop van omstandigheden. "Ik had de goede leeftijd, kon een beetje spelen en kreeg een rol in Karakter aangeboden." Het welslagen was voor de acteur dan ook geen reden om achterover te leunen.

"Ik heb altijd geweten dat de carrière van een acteur op en neer gaat”, relativeert Van Huêt . "Je moet je altijd blijven bewijzen tegenover jezelf en natuurlijk het publiek. En ik tel iedere dag mijn zegeningen, ik ben erg verwend als acteur."

Het door de acteur aangesproken vermogen om te relativeren speelt nog steeds een belangrijke rol in zijn leven. "Ik probeer alles wat er in mijn carrière gebeurt in een context te zien. Je moet je vak serieus nemen, maar jezelf iets minder."

Familiefilm

Van Huêt is op dit moment te zien in de familiefilm Nono, het zigzagkind. De film opende recentelijk de 32e edtitie van het Nederlands Film Festival. Van Huêt voelt zich op zijn gemak in het genre van de film.

"Het heeft er misschien mee te maken dat ik zelf vader ben geworden. Ik ben gevoeliger en kwetsbaarder geworden. Dat merk ik vooral als ik bijvoorbeeld een nare rol moet spelen."

Toneel

Naast het verschijnen op het witte doek, speelt Van Huêt in televisieseries als Penoza en staat hij op de planken in dienst van de Toneelgroep Amsterdam. Aan laatstgenoemde activiteit komt echter binnenkort een einde. Van Huêt heeft zijn samenwerking met het toneelgezelschap opgezegd.

"Ik ben nu 2 keer 7 jaar verbonden geweest aan een ensemble en de bijbehorende verantwoordelijkheid. Maar ik ben het zat om elke dag te spelen. Dat was de inzet van de beslissing op tijdelijk te stoppen met toneel. Even pas op de plaats."

Wat zijn toekomstplannen betreft verlangt Van Huêt op dit moment nog geen duidelijkheid. “Ik wil gewoon even bij mijn gezin zijn. Iets meer lucht tussen de dingen creëren.”

"Er zijn acteurs die er expres even tussen uit gaan om gemist te worden door het publiek. Dat heb ik totaal niet, ze zijn voorlopig nog niet van me af."

Fedja van Huêt is op dit moment te zien in de bioscoopfilm Nono, het Zigzagkind

In het najaar van 2012 begin het tweede seizoen van Penoza

Lees meer over:
Tip de redactie