Het Meisje en de Dood wint Gouden Kalf beste film

UTRECHT - De film Het Meisje en de Dood van regisseur Jos Stelling heeft vrijdagavond in Utrecht het Gouden Kalf in de categorie beste film in de wacht gesleept.

Het Meisje en de Dood verhaalt over een Russische arts (Leonid Bichevin) die terugdenkt aan zijn eerste ontmoeting met zijn grote liefde (Sylvia Hoeks).

Voor Stelling is het zijn vijfde Gouden Kalf. Hij laat daarmee onder anderen Paul Verhoeven en Dick Maas achter zich, die elk vier Kalveren hebben.

De prijs voor beste regie ging naar The Domino Effect van Paula van der Oest. Plan C won in de categorie beste scenario.

Acteur en actrice

Hannah Hoekstra won het Gouden Kalf voor beste actrice voor haar rol in de film Hemel over een meisje dat lijdt onder de verstoorde relatie met haar vader.

Reinout Scholten van Aschat sleepte de prijs voor beste acteur in de wacht voor zijn rol als crimineel in De Heinekenontvoering.

Voor zowel Hoekstra als Scholten van Aschat was het de eerste maal dat zij genomineerd waren voor een Kalf. In de categorie beste acteur visten Ruben van der Meer (Plan C) en Jeroen Spitzenberger (Suskind) achter het net. Bij de vrouwen liet Hoekstra haar collega's Susan Visser (Taped) en Jelka van Houten (Jackie) achter zich.

Overspel

Het Gouden Kalf voor beste televisiedrama ging naar Overspel. Rifka Lodeizen ontving voor haar rol in deze serie tevens het Gouden Kalf in de categorie beste actrice in een televisiedrama.

Het Gouden Kalf voor beste acteur in een televisiedrama ging naar Jeroen Willems voor zijn rol in Cop vs. Killer. Willems werd daarnaast ook uitgeroepen tot Gast van het Jaar.

De Publieksprijs ging naar de jeugdfilm Achtstegroepers Huilen Niet van regisseur Dennis Bots. Max Porcelijn won met Plan C in de categorie beste scenario.

Kauwboy

De jeugdfilm Kauwboy viel vrijdagavond tijdens het gala twee keer in de prijzen. De film van Boudewijn Koole over de vriendschap tussen een jongetje en een vogel kreeg een Gouden Kalf voor beste muziek en de prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Het Gouden Kalf voor de beste mannelijke bijrol ging naar René van 't Hof voor zijn rol in de film Plan C. Olga Zuiderhoek kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol in het oorlogsdrama Suskind.

Sevilla werd tijdens het prijzengala verkozen tot beste korte film. De regels van Matthijs werd uitgeroepen tot beste documentaire en Immer Fernweh tot beste korte documentaire.

De prijzen werden dit jaar uitgereikt door topmodel Doutzen Kroes en komiek Jandino Asporaat.

Reacties

"De lat ligt altijd hoger dan waar die eerst lag. Ook voor deze prijs", aldus Hannah Hoekstra na afloop. "Of ik mezelf als een voorbeeld voor mijn acterende generatie zie? Als één van de voorbeelden”, stelt een trotse Reinout Scholten van Aschat.

Jeroen Willems droeg zijn Gouden Kalf op aan zijn dode vader: “Gast van het Jaar en beste acteur in een televisiedrama. Dit gaat niet wennen. Dit is een heel mooi geschenk, maar ik houd mezelf hierna echt nog wel scherp hoor. Dat zit in het aard van het beestje.”

Rifka Lodeizen liet na de uitreiking weten 'helemaal overdonderd te zijn' en 'ontzettend trots'. "Ik hoop nu op een nacht vol drank. Over de overgang naar een volgende rol denk ik nog helemaal niet na.”

Paula van der Oest: "Het winnen van de Gouden Kalf doet me beseffen hoeveel werk we in The Domino Effect hebben gestopt.”

Nominaties

Plan C ontving voorafgaand aan de uitreiking 7 nominaties. Waaronder voor beste film, beste regie en beste acteur. Ook De Heineken Ontvoering was met zes nominaties een grote favoriet.

Nadat de nominaties bekend waren gemaakt kreeg de Kalveren-jury veel kritiek op haar beslissingen. Veel familiefilms kwamen volgens de jury niet in aanmerking voor een Gouden Kalf, veel kijkers vonden dit niet terecht.

Theo Maassen

Theo Maassen trapte het Gala van de Nederlandse Film met een conference af. De cabaretier schonk onder andere op zijn manier aandacht aan enkele grote films die dit jaar te zien zijn.

Bekijk alle ingezonden foto's op NUfoto

Lees alles over het NFF

Lees meer over:
nff

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie