Publiek en Kalveren-jury Filmfestival liggen ver uit elkaar

AMSTERDAM - Zelden lijken de vakjury en het gewone publiek zo'n verschil van mening te hebben gehad als op het Nederlands Filmfestival van dit jaar.

De bezoekers van het filmevenement, dat de afgelopen anderhalve week in Utrecht plaatsvindt, benoemden allemaal familiefilms als favorieten die niet of nauwelijks nominaties voor Gouden Kalveren ontvingen.

De beste speelfilm van het festival was volgens het publiek Kauwboy, de film over de vriendschap tussen een jongetje en een vogel die ook Nederland dit jaar vertegenwoordigt bij de Oscars.

Daarna volgden hit Achtstegroepers huilen niet (over een meisje met kanker), Mees Kees, Tony Tien en Brammetje Baas.

Documentaire

De hoogste waardering ging overigens niet naar een speelfilm, maar naar een documentaire. Het publiek van het NFF gaf De wereld van Matthijs, over een autistische jongen, de hoogste waardering. Deze film maakte vrijdagavond wel kans op een beeldje in de categorie beste documentaire.

Het Gouden Kalf voor de publieksfavoriet wordt overigens vrijdagavond pas uitgedeeld. Normaal ging deze naar de film die op het festival de hoogste waardering kreeg.

Maar dit jaar mag heel Nederland per sms stemmen welke Nederlandse productie de prijs verdient. Hiervoor zijn Achtstegroepers huilen niet, Brammetje Baas (over een jongetje met ADHD) en het historische drama De Bende van Oss in de race.

Lee alles over het NFF

Lees meer over:
nff

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie