AMSTERDAM - Daniel Day-Lewis krijgt een onderscheiding voor zijn gehele oeuvre.

De Britse acteur krijgt de Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film op 7 november tijdens de uitreiking van de Britannia Awards in Beverly Hills.

"We zijn verheugd om deze prestigieuze prijs aan Daniel te overhandigen", zegt Britannia-voorzitter Nigel Lythgoe. "Met zijn enorme staat van dienst is deze onderscheiding meer dan verdiend."

De 55-jarige Day-Lewis won twee Oscars voor beste acteur, voor My Left Foot uit 1990 en There Will Be Blood uit 2009. Hij werd nog tweemaal in die categorie genomineerd, voor In the Name of the Father uit 1993 en Gangs of New York uit 2002.

De geboren Londenaar staat bekend om zijn intense inleving in zijn personages. Hij is vanaf 31 januari te zien in het drama Lincoln van Steven Spielberg als de getergde Amerikaanse president tijdens de gruwelijkheden van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Kubrick

De Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film is vernoemd naar de Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick, die in 1999 overleed. Datzelfde jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt.

De Britannia Awards worden uitgereikt door Bafta Los Angeles, de Amerikaanse tak van de British Academy of Film and Television Arts. De prijzen werden in 1989 in het leven geroepen om de samenwerking tussen Britse en Amerikaanse filmmakers te bevorderen.