Makers Plan C niet bang voor bezuinigingen

AMSTERDAM - De makers van Plan C maken zich geen al te grote zorgen over de op handen zijnde bezuinigingen in de filmsector.

"Ik verwacht dat er eigenlijk weinig gaat veranderen", zegt hoofdrolspeler Ruben van der Meer. De misdaadkomedie werd voor slechts 450 duizend euro gemaakt, zelfs voor Nederlandse begrippen een bescheiden budget.

"Het was altijd al knokken voor een beetje budget, dat zal zo blijven", gaat Van der Meer verder. Hij werd dinsdag genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste acteur.

De Nederlandse overheid kondigde eerder dit jaar aan de bijdrage aan de filmsector met dertig procent te beperken. Vele filmmakers verwachten een absolute kaalslag in de Nederlandse filmwereld. En dat juist nu de Nederlandse filmsector zo goed loopt. De afgelopen vier jaar steeg de bioscoopomzet van Nederlandse films met maar liefst tachtig procent, meldt het Nederlands Filmfonds.

Zeven nominaties

Plan C kreeg dinsdagavond maar liefst zeven nominaties voor de Gouden Kalveren, zelfs één meer dan De Heineken Ontvoering. De film werd daarmee de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren dit jaar.

"Ik wil absoluut niet zeuren, maar wij hebben geen cent gekregen van het Nederlands Filmfonds", zegt Max Porcelijn, die werd genomineerd voor beste scenario en regie van Plan C. "Het is een enorm cliché, maar je moet creatief zijn. Dat zijn we met alle aspecten van films maken al, dus waarom niet ook bij het verkrijgen van het budget?"

"We hebben een film gemaakt waar we ontzettend trots op zijn en die we zelf zouden willen zien in de bioscoop", gaat Porcelijn verder. "Daarnaast is het maar helemaal de vraag of we met een hoger budget een betere film hadden gemaakt. Dan hadden we ineens rekening moeten houden met de wensen van de geldschieters."

Weinig gemaakt

Van der Meer beseft wel dat films als Plan C maar weinig gemaakt kunnen worden. Het was een typisch passieproject. De cast en crew hebben vrijwel niets aan de film verdiend en hij heeft er zelfs geld op toegelegd.

"Dat is natuurlijk niet vol te houden", zegt Van der Meer openhartig. "Ik kan onmogelijk elk jaar mijn vrouw lief aankijken en vragen of we weer een deel van ons spaargeld aan een leuk filmproject kunnen besteden."

Hoeveel Plan C van de zeven nominaties weet te verzilveren, blijkt vrijdagavond. Dan worden tijdens het Gala van de Nederlandse Film de Gouden Kalveren uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht. De presentatie is in handen van Doutzen Kroes en Jandino Asporaat.

De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien op Nederland 1.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie