Jury Kalveren negeert familiefilms

UTRECHT - De jury die de Gouden Kalveren uitdeelt, heeft bij de nominaties de populaire familiefilms nagenoeg volledig genegeerd.

Dat bleek dinsdagavond bij de bekendmaking van de lijst met films die vrijdag kans maken op de prijzen. De verfilming van het boek Achtstegroepers huilen niet, die lovende recensies kreeg en meer dan 300.000 bezoekers trok, ontving geen enkele nominatie.

Het unaniem geprezen Kauwboy, dat in het buitenland al talloze prijzen won en ook de Nederlandse inzending is voor de Oscars, maakt alleen kans op het beeldje voor beste muziek. Daarnaast is Kauwboy, over de vriendschap tussen een jongen en een vogel die hij in de tuin vindt, genomineerd voor de prijs van de Nederlandse filmcritici.

De afwezigheid van familiefilms in de nominatielijst is zeer opvallend, temeer daar de jury ze in het nominatierapport wel prijst. "De films zijn eigentijds en gaan vaak in op levensproblemen van hedendaagse kinderen", stelt de jury. "Zo ontstaat er een prachtig Nederlands handelsmerk."

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie