NFF-Gast van het Jaar Jeroen Willems hekelt 'Idols-tijdperk'

AMSTERDAM - Volgens de Gast van het Jaar van de 32e editie van het Nederlands Film Festival, Jeroen Willems, leven we te veel in een Idols-tijdperk.

Dat zegt Willems in gesprek met NU.nl.

"Ik vind het juist in deze tijd belangrijk dat de kleine kunstenaars die worden gekort zich kunnen ontwikkelen. Men leeft te veel in de tijd dat men gelijk het grootste talent moet worden."

Het hoofdthema van het NFF luidt De Belofte. Volgens de organisatie staat die term tevens voor de hoop op zakelijk en artistiek succes. Volgens 50-jarige acteur en zanger is dat een kleine tegenstelling.

Groeimodel

"Er wordt, niet zozeer door het NFF, iets te veel gedacht in een structuur van een economisch groeimodel. We denken dat kunst en cultuur alleen maar succesvol is als het ook nog wat oplevert. Als je op die manier over kunst denkt, dan gaat er iets mis”, zegt Willems die in 2010 een Gouden Kalf kreeg.

"Wat kunst vermag en wat het teweeg kan brengen heeft niet altijd te maken met de vraag of het genoeg verdient."

Eigen invloed

Over zijn eigen invloed op die ontwikkeling is Willems sceptisch.

"Ik kan het als Gast van het Jaar misschien niet veranderen, maar ik zal blijven zeggen dat het over iets anders gaat dan alleen maar economische groei."

Willems stelde voor het NFF een programma van experimentele films samen. Hij kreeg hierbij de hulp van de adjunct hoofdredacteur van Het Parool, Ronald Ockhuysen. Volgens Willems komt de selectie gedeeltelijk voort uit een gemis aan actuele, experimentele films.

"Ik heb het gevoel dat daar meer aandacht voor mag zijn. Ik denk dat het experiment ook gezien moet worden als nieuwe weg die wordt ingeslagen. In de beeldende kunst is dat al gebeurd. Maar in dat segment ben je ook minder afhankelijk van een producent die graag het grote publiek wil bereiken."

Brel

Tijdens het NFF gaat Willems ook het toneel op om zijn interpretatie van de Belgische zanger Jacques Brel te presenteren.Willems deed dit eerder in de vorm van een theaterconcert, dat hij inleidde met een monoloog.

"Deze keer doe ik het echter zonder inleidende woorden", zegt Willems.

Ondanks Willems’ veelvuldige vertolkingen van Brel, voelt het voor de acteur nog steeds als een uitdaging.

"Brel is heel essentieel voor mij. Hij zingt uit het hart over wat hij noodzakelijk vindt. Het zijn niet alleen liedjes, het zijn persoonlijke verhalen die in toneelstukken veranderen."

Jeroen Willems zal op woensdagavond in Utrecht uit het repertoire van Jaqcues Brel gaan zingen.

Lees alles over NFF

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie