AMSTERDAM - Matt Damon krijgt een Gotham Independent Film Award voor zijn bijdrage aan de filmindustrie. 

De Gotham Awards worden gezien als een van de belangrijkste prijzen op het gebied van onafhankelijke film. De 41-jarige acteur krijgt de prijs op 26 november tijdens de 22e editie van de Gotham-ceremonie in New York.

De onderscheiding wordt uitgereikt namens het Independent Feature Project (IFP), een belangenorganisatie van onafhankelijke filmmakers. Ook regisseur David O. Russell en producent Jeff Skoll krijgen een Gotham Award.

De drie heren worden onderscheiden vanwege 'hun unieke stijl en heldere visie in de cinema van vandaag', laat Joana Vicente, directeur van het IFP, weten.

Good Will Hunting

Damon won in 1997 een Oscar voor beste scenario voor Good Will Hunting, zijn doorbraakfilm. Hij werd voor dezelfde film genomineerd als beste acteur. In 2009 ontving hij weer een nominatie voor beste acteur voor het rugbydrama Invictus van Clint Eastwood.

De 54-jarige Russell is bekend van films als Three Kings, I Heart Huckabees en The Fighter. Voor deze laatste film werd hij genomineerd voor een Oscar voor beste regie. De 47-jarige Skoll produceerde kritische titels als Syriana, An Inconvenient Truth en Charlie Wilson's War.