AMSTERDAM - Rifka Lodeizen en Kees Prins behoren tot de genomineerden voor een Gouden Kalf voor beste actrice en beste acteur in een televisiedrama. 

Dat maakte de organisatie van het Nederlands Film Festival maandag bekend. De twee Kalveren maken dit jaar hun comeback, vorig jaar werden de prijzen in deze categorieën niet uitgereikt.

Lodeizen werd genomineerd voor haar rol in Overspel. Haar concurrenten zijn Sanneke Bos en Sallie Harmsen, beiden met rollen in de serie De Geheimen van Barslet. Prins moet het opnemen tegen Jeroen Willems in Cop vs. Killer en Roeland Fernhout in Terug.

Overspel en De Geheimen van Barslet behoren ook tot de genomineerden voor beste televisiedrama. De derde nominatie ging naar De Hoer en het Meisje.

Ook werden maandag de nominaties voor beste korte film en beste korte en lange documentaire bekendgemaakt. Junkyard, Lief Konijn en Sevilla dingen mee naar het Gouden Kalf voor beste korte film.

Zoete Rook

Voor korte documentaire zijn dat I Used to Dance, Jeroen Jeroen en Immer Fernweh, Das Künstlerleben der Johanna Kaiser. In de categorie Lange Documentaire zijn 900 Dagen, De regels van Matthijs en Zoete Rook van het Vaderland de kanshebbers.

Dinsdag wordt bekendgemaakt wie de kanshebbers zijn in onder meer de categorieën speelfilm, regie en scenario, alsmede acteur en actrice in film.

De Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht tijdens het Gala van de Nederlandse film. De presentatie is in handen van Doutzen Kroes en Jandino Asporaat. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien op Nederland 1.

Alle berichten over het Nederlands Film Festival in ons nieuwsdossier