''The Domino Effect' gebaat bij aanhoudende crisis'

AMSTERDAM - The Domino Effect, de nieuwe film van Paula van der Oest, wint aan relevantie door de aanhoudende, wereldwijde economische crisis.

Dat erkent regisseur Van der Oest (Black Butterflies) in gesprek met NU.nl.

The Domino Effect, met rollen voor onder andere Theo Maassen en Jelka van Houten, vertelt het fictieve verhaal van een bankier die aan de oorsprong van een mondiale, financiële crisis staat en neemt de kijker mee op wereldreis langs getroffen gebieden.

Shit

"Mijn inspiratie begon toen vier jaar geleden in Amerika de banken omvielen. Ik was tijdens het werken aan de film bang dat de crisis zou worden opgelost en mijn werk niet meer relevant zou zijn. Maar we zitten nog steeds behoorlijk in de shit", zegt Van der Oest.

Bekijk de trailer

Cynisch

Van der Oest is cynisch als ze het over die relevantie heeft en erkent dat de oorzaak van de crisis ook in de natuur van de mens zit.

"Ik breek mijn hoofd er dagelijks over. Het is verbazingwekkend dat er nog steeds geen zelfregulering is. Materiële status is bovendien meer dan ooit geaccepteerd en een hoofddoel voor veel mensen geworden. Maar wat als je op het verkeerde paard wedt en alles kwijtraakt. Verlies je dan ook je identiteit? Die vragen probeer ik in mijn film te stellen."

Gezicht

Met de verschillende personages in haar film geeft Van der Oest de financiële crisis een gezicht.

"Ik heb geprobeerd het terug te brengen naar de mens. Ik ging op zoek naar verhalen rondom de crisis en kwam er bijvoorbeeld achter dat ten tijde van de misère drastisch op bruidstaarten wordt gespaard. Dat is een verhaallijn geworden."

Mannen

Dat de problemen in The Domino Effect door een man ontstaan is volgens Van der Oest op de realiteit gestoeld.

"Als ik een harde bitch had neergezet, dan was dat een vreemd statement geweest. Mannen zijn in mijn optiek namelijk van nature monomaner. Het is dan ook geen toeval dat mannen in de top zitten. Ik ben jaloers op die eigenschap, maar ze gaan er soms wel behoorlijk ver in."

"Als ik voor een vrouwelijke bankier had gekozen, dan was het eerder haar persoonlijke verhaal geworden", vult Van der Oest aan.

The Domino Effect ging maandag 1 oktober in première en is vanaf 18 oktober in de bioscoop te zien.

Lees alles over het NFF

Lees meer over:
nff

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie