AMSTERDAM - De films De Bende van Oss, Achtste-Groepers Huilen Niet en Brammetje Baas maken kans op het Gouden Kalf voor de Publieksprijs.

Dat werd zondagavond bekend tijdens de Talkshow van het Nederlands Film Festival in Utrecht.

De drie genomineerden werden via stemming per sms door het publiek uit zeventien titels verkozen. De winnaar wordt op vrijdag bekendgemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Film.

De Bende van Oss gaat over de criminele bende die in de jaren dertig actief was in het Brabantse Oss. De groep was verantwoordelijk voor een golf van oplichting, prostitutie en moord die heel Nederland in zijn greep hield. Het misdaaddrama gaat over Johanna van Heersch die via haar man Ties betrokken raakt bij de bende.

Jeugdfilms

Achtste-Groepers Huilen Niet en Brammetje Baas zijn jeugdfilms. Eerstgenoemde, gebaseerd op een boek van Jacques Vriens, gaat over Ankie. Vanwege leukemie kan ze niet meedoen met schoolvoetbal, maar er wordt een plan gesmeed om haar toch mee te kunnen laten genieten. Brammetje Baas draait om de energieke Brammetje, die in groep 3 met de strenge meester Vis te maken krijgt.

De tweede stemronde ging zondagavond om 23.00 uur in en duurt tot donderdag middernacht. Dit jaar kunnen voor het eerst alle Nederlanders stemmen, voorheen waren dat alleen bezoekers van het Nederlands Film Festival.

Alles over het Nederlands Film Festival in ons dossier