UTRECHT - Dark Blood, de laatste film waar de in 1993 overleden acteur River Phoenix aan meewerkte, krijgt mogelijk toch een gewone uitbreng in de bioscoop.

Dat heeft regisseur George Sluizer, die de film donderdag op het Nederlands Filmfestival presenteerde, in het Britse filmblad Screen gemeld.

Hij denkt binnen een paar weken een deal te kunnen sluiten met een internationale distributeur. Het gewoon vertonen van de film in bioscopen is lastig, omdat heel onduidelijk is wie de rechthebbende is van het materiaal. Sluizer redde de filmnegatieven uit de kluis van de verzekeringsmaatschappij toen deze had gemeld het materiaal te willen gaan verbranden.

Dark Blood moest de grote doorbraak van Sluizer worden in Hollywood, waar hij begin jaren negentig voet aan de grond had gekregen dankzij het internationale succes van zijn thriller Spoorloos. De film vertelt over een ontheemde jongen (Phoenix) die leeft op een oud nucleair testterrein in de woestijn en daar een yuppenstel ontmoet.

Filmfestival

De nu 80-jarige Sluizer besloot een paar jaar terug het onvoltooide materiaal toch tot film te monteren. Het eindresultaat was donderdagavond voor het eerst te zien op het Nederlands Filmfestival. Hierbij waren veel crewleden aanwezig die 20 jaar geleden aan de film hadden gewerkt. De film werd ontvangen met een staande ovatie, al waren de recensies zeer gemengd.