AMSTERDAM - Het verhaal van de film Bellicher; Cel, waarin iemand slachtoffer wordt van identiteitsfraude, is voor hoofdrolspeler Huub Stapel werkelijkheid geworden.

Dat zegt de acteur in gesprek met NU.nl

"Ik kreeg een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau toegestuurd. Maar op het moment dat die overtreding werd gemaakt, stond ik op het toneel een voorstelling te spelen. Iemand heeft mijn kentekennummer dus gebruikt", zegt Stapel.

De acteur kon zichzelf vrijpleiten door het aantonen van zijn speellijst, "maar het personage Bellicher (gespeeld door Daan Schuurmans, red.) in de film kan dit dus niet."

Televisieserie

De film Bellicher; Cel is het vervolg op de vierdelige televisieserie Bellicher; De macht van meneer Miller. Beide verhalen zijn gebaseerd op de bekroonde boeken van auteur Charles den Tex.

De andere hoofdrolspeler Daan Schuurmans gebruikt het verhaal van Stapel om op de kracht van Bellicher; Cel te wijzen. "Wat er in de film gebeurt, kan jou ook makkelijk zelf overkomen."

Hackers

Hackers, lekken in servers, internetcriminaliteit en de dataverzamelwoede van een niet-transparante overheid vormen de kernthema’s van de film. Beide acteurs erkennen de problematiek die op dit moment de wereld in haar greep schijnt te houden.

"Charles den Tex windt zich erg op over dat soort zaken en ik denk dat hij gelijk heeft. In de loop der jaren zullen ze wel een oplossing vinden, maar op dit moment is het internet een monster dat we nauwelijks onder controle kunnen houden”, zegt Schuurmans.

"Hackers over de hele wereld proberen je identiteit je stelen", vult Stapel aan.

Amerika

Recentelijk werd bekend dat de makers van de Amerikaanse hitserie 24 de Bellicher-reeks naar Amerika willen halen. Ook de series Overspel en Penoza schijnen een Engelstalige versie te krijgen.

"De internationale aandacht voor Nederlandse series is nog nooit zo sterk geweest", erkent Schuurmans.

"De manier waarop de thematiek in Bellicher, identiteitsfraude, wordt belicht is in Amerika best uniek", verklaart Stapel de interesse. De acteur dagdroomt echter niet over een rol in de internationale versie.

"Een Amerikaanse carrière interesseert me geen reet. Ik snap niet dat mensen uit Nederland weg willen om vervolgens in een trailer plaats te nemen waarin je je ballen uit je broek verveelt."

Maatschappelijk relevant

Beide acteurs vinden het prettig om rollen te spelen in maatschappelijk relevante verhalen.

"Ik heb mezelf rond mijn vijftigste voorgenomen om geen flauwekul meer te spelen en alleen nog dingen te doen die ik belangrijk vind", legt Stapel uit.

"Op een gegeven moment merk je dat je maatschappelijk gezien in een positie komt waarin het belangrijk wordt dat je een voorbeeldfunctie inneemt."

Van God los

Ook Schuurmans, die kort geleden een aflevering van de BNN-serie Van God los regisseerde, is zorgvuldiger geworden in de keuzes van zijn rollen.

"Je bent als acteur natuurlijk wel afhankelijk van het aanbod dat je krijgt, maar het is wel fijn als het ergens over gaat. Dan is het ook bevredigender. Als regisseur voel ik die drang nog sterker. Je hebt in die positie echt de kans om je eigen wereldbeeld te creëren.'

De film Bellicher; Cel gaat 28 september in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

De film is vanaf 4 oktober in de bioscopen te zien.

Lees alles over het Nederlands Film Festival