LOS ANGELES – Ook in zijn nieuwste film Savages gooit regisseur Oliver Stone weer de zweep erover, weet nu ook Salma Hayek. 'Hij is een beest op de set'.

NU.nl sprak in Los Angeles met de makers van deze controversiële narco-thriller: Oliver Stone, Benicio Del Toro, Blake Lively, Taylor Kitsch en Salma Hayek.

"Het is een intense man, die intense films maakt", vervolgt Hayek. "Alles wat in zijn brein zit, een complex geheel trouwens, dat moet eruit. En alles moet púúr. Er is een scène dat ik Benico Del Toro in het gezicht sla. Ook echt. Na twintig keer meppen, sloeg zijn wang rood uit. Toch moest het steeds weer over."

Triootje

In het heftige Savages speelt de Mexicaanse actrice een keiharde en wrede drugskoningin. Ze ontvoert Blake Lively om haar twee minnaars, waaronder Taylor Kitsch, zo onder druk te zetten dat ze hun weed-imperium aan haar overdragen. Blake wordt fel als haar ménàge-á-trois ter sprake komt.

"We hebben die trio-scènes niet puur voor de seks gedraaid, hóór. Ze zijn bedoeld om de intense band die ze gedrieën hebben, te laten zien. Dat vergde niet alleen veel van mij als actrice, maar zeker ook als mens. Joh, ik heb ook familie en nee, ik durf deze film bijna niet te laten zien aan mijn ouders."

Politieke lading

Hollywood’s rising star Taylor Kitsch, die het als ex-Navy Seal opneemt tegen Hayek’s drugskartel, moest tevens met de billen bloot. Létterlijk. "Leuke binnenkomer, toch?", lacht hij. "Mijn blote kont… Ach, ik wist dat ik in een Oliver Stone-film zat, dan moet je niet gaan janken, als je zo in beeld komt."

Ofschoon de regisseur zelf Savages 'entertaining' noemt, kent ook deze film, zoals al zijn werk, een politieke lading. "In Mexico hadden ze een schurk van een president, Calderón, die de verkiezingen gewoon stal", begint hij.

"En wij hadden Bush, die zijn uitverkiezing ook verdacht verkreeg en Amerika naar een verdomhoekje manoeuvreerde. Het is geen toeval dat we nu die rare drugsoorlog hebben aan de grens met Mexico. Twee verdomhoekjes naast elkaar.”

Paradijs

Oliver Stone is derhalve verklaard voorstander van legalisatie van softdrugs.

"Californië zou een totaal Paradijs zijn, als weed legaal was. Alleen hebben wij er zulke belachelijke wetten bij bedacht, dat de handel eromheen zeer lucratief is. En dat maakt mensen hebberig en corrupt." Benicio Del Toro, die een ranzige kartelbeul in Savages vertolkt, heeft samen met Stone enkele drugscriminelen in Mexico opgezocht.

Del Toro: "Ze komen normaler over dan je denkt. Ze hangen niet in dure clubs, met guns in holsters, de rockster uit. En laten we eerlijk zijn: de grote bazen hebben we natuurlijk niet gezien. We zaten er wat echelons onder. Maar leer mij niets over drugscriminelen, mijn vader was advocaat in Puorto Rico en mijn opa was er politieman. Ik ken ze goed."

Hardcore

Volgens Benicio zijn de bizarre wreedheden, die zijn personage begaat, zeer realistisch. "Sterker nog, in het echt is het nog veel erger, wat ze daar uitvreten in hun foltergrotten. Je kan Savages eigenlijk wel beschouwen als hardcore poetry. Het is een archetype Stone-film. Zelf is ie namelijk ook vrij hardcore.” Ondanks zijn seniore leeftijd van 66 jaar wil Oliver Stone nog steeds de wereld verbeteren met films, zoals Savages.

"Noem het een vloek, noem het woede. Maar als ik onrecht zie, wil ik het rechtzetten. Ja, soms loop ik weg. Maar niet vaak. Dat is mijn aangeboren rebelsheid, ja. Uh, dat had ik al als baby, toen ik op mijn moeders tepel beet. Als het om Amerika draait en de vele dingen die hier fout blijven gaan, dan blijf ik een bezorgde burger.”