AMSTERDAM - Na 21 jaar is de laatste film met acteur River Phoenix, Dark Blood, eindelijk te zien voor het publiek. Het Nederlands Film Festival laat de film donderdagavond in première gaan.

Het verhaal rondom de totstandkoming van Dark Blood, geregisseerd door George Sluizer, is legendarisch.

Ten tijde van de laatste draaidagen in 1993 overleed hoofdrolspeler River Phoenix op 23-jarige leeftijd aan een overdosis drugs.

Daarna begon een langdurige ruzie tussen de makers, de verzekering en de bank over de filmrechten. Toen de verzekeringsmaatschappij in 2000 uiteindelijk besloot de meer dan 650 kilogram aan opnames te vernietigen, greep regisseur George Sluizer in.

Bekijk de trailer

 

Schuldloos

"De verzekering wilde van de banden af. Ik heb laten inbreken, zo moeilijk is dat nou ook weer niet", bekent de Nederlander in een gesprek met NU.nl.

"Maar ik ben moreel totaal schuldloos, ik heb een Amerikaans icoon gered . En de verzekeringsmaatschappij was blij dat ze de banden kwijt was."

Hippie

In 1991 kreeg Sluizer het verhaal van de Australische schrijver Jim Barton onder ogen. "Een hippie, die niets wist van producenten of geldschieters", aldus Sluizer. Twee jaar later begon men met de opnames, in de woestijn van het Amerikaanse Utah.

De film zou worden afgerond in Los Angeles. "We zouden nog wat interieuropnames in een studio schieten. River is na de eerste opnamedag in Los Angeles overleden. Hij bezocht de bekende Viper Room-club van Johny Depp en toen was het helaas afgelopen."

River Phoenix

Phoenix gold als enorm acteertalent en was het boegbeeld van de Amerikaanse Generation X, de niks-generatie. De acteur was een notoir drugsgebruiker, maar die slechte gewoonte belemmerde hem niet in het uitvoeren van zijn professie, meent Sluizer.

"Als je het niet had geweten, had je het niet gemerkt. Hij was op de set nooit onder invloed.” De regisseur en de acteur spraken nooit over drugs, wel besloot Sluizer de jonge Phoenix eerder dan de filmcrew naar de set te halen. "Zodat we met zijn tweeën in de wilde natuur konden wandelen en kletsen. Op die manier kon hij van die nachtclubsfeer weg komen."

Sluizer en Phoenix waren als vader en zoon, menen tijdsgetuigen volgens Sluizer. Op de vraag of hij de Amerikaan had kunnen redden, reageert de 80-jarige geboren Parijzenaar ontkennend. “Nee, absoluut niet. Ik was ook bezig met andere dingen. Ik moest zorg dragen voor de film en had verantwoording af te leggen aan investeerders en de cast.”

Terry Gilliam

Dat River Phoenix op 31 oktober 1993 een hartstilstand kreeg als gevolg van een overdosis cocaïne en heroïne laat zich volgens Sluizer het beste omschrijven als een ongeluk.

"Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik geloof niet dat het zelfmoord was. Hij zou de volgende dag regisseur Terry Gilliam (Brazil) ontmoeten en was daarover heel erg opgewonden. Hij bewonderde Gilliam", zegt Sluizer.

Sluizer zoekt niet naar een verklaring voor de dood van Phoenix, "maar ik kan niet ontkennen dat zijn aparte jeugd daar iets mee te maken had. Daar hoef je geen groot psycholoog voor te zijn."

Phoenix groeide op in een gezin met 7 kinderen, ging nooit naar school en ondersteunde de familie als jonge straatmuzikant. "Dat is niet normaal voor een kind", meent Sluizer.

Dood

Afgelopen zomer besloot Sluizer Dark Blood af te maken.

"De dokters gaven me nog maar zes maanden te leven en volgens de apparatuur in het ziekenhuis had ik al lang dood moeten zijn. Ik dacht: ‘Ik wil die film afmaken.'"

Dat de reddingsactie een eerbetoon aan Phoenix is spreekt de regisseur tegen.

"Ik heb de film niet laten weghalen voor River. Ik ben niet gevoelig voor beroemdheden, wel voor hun talent. Er zit creatieve arbeid van wel honderd mensen in die film. Die arbeid blijft nu bewaard."

Lees alles over het Nederlands Film Festival