AMSTERDAM - Paul Verhoeven was zo eerlijk tegen de filmproducenten van het geplande kruisvaardersepos Crusade dat ze besloten de film af te blazen.

"Soms moet je gewoon even je mond houden", zegt Arnold Schwarzenegger tegen het Britse filmblad Empire. Hij zou in de film, omschreven als 'Spartacus meets Conan', de hoofdrol spelen.

Crusade is wellicht een van de grootste films die nooit gemaakt is. In de eerste helft van de jaren negentig gonsden de geruchten en leek de film er te komen.

Zowat alle Arnie-fans hadden slapeloze nachten over deze ultieme actiefilm waarin Schwarzenegger, groot geworden als Conan de barbaar, voor de laatste keer met een zwaard zou zwaaien.

Verhoeven had in 1985 al het bloederige Flesh+Blood gemaakt, dus hij had ervaring met het ongekuist verfilmen van de middeleeuwen. Het plan was om ook in Crusade alles te laten zien, inclusief het antisemitisme en de haat van Arabieren waar de kruisvaarders om bekendstonden.

Sets

De sets waren al gebouwd in Spanje en grote namen als Robert Duvall, Jennifer Connelly, John Turturro en Christopher McDonald waren al gecast. Maar het project kwam nooit van de grond, omdat Verhoeven tijdens een bespreking zijn mond niet kon houden.

"We waren helemaal klaar om te starten", vertelt de inmiddels 65-jarige Schwarzenegger. "Toen ging Paul los." De filmbazen vroegen of Verhoevens geplande budget van honderd miljoen dollar, zeker toen een zeer royaal bedrag, niet zou oplopen tot 130 miljoen.

Ratelen

"Wat wil je nou, een garantie?", zou Verhoeven getierd hebben. "Hij begon te ratelen over dat je niet eens zeker weet of je morgen nog leeft", vertelt Schwarzenegger daarover. "Dat hij geen God was en geen controle had over het weer. Natuurlijk kon het budget oplopen als het drie maanden zou stormen, enzovoorts."

De acteur beschrijft hoe hij Verhoeven onder tafel schoppen verkocht om ervoor te zorgen dat hij zijn mond zou houden. Maar het mocht niet baten. En dat betekende het einde van de film.

"Paul probeerde altijd volkomen eerlijk te zijn, maar soms moet je een beetje selectief zijn om te zorgen dat een project doorgang vindt. Het was doodzonde."

Samenwerking

Het is mogelijk dat deze misser eventuele verdere samenwerking tussen Verhoeven en Schwarzenegger in de kiem heeft gesmoord. Feit is dat de mannen na Total Recall uit 1990 nooit meer samen een film hebben gemaakt.