AMSTERDAM - De Nederlandse misdaadkomedie Plan C heeft op het Fantastic Fest Festival in Austin de prijs gewonnen voor beste scenario. 

Regisseur Max Porcelijn nam de prijs dinsdagavond in ontvangst in de Texaanse hoofdstad, maakte distributeur A-Film woensdag bekend. Fantastic Fest is het grootste genrefilmfestival van Noord-Amerika.

"Dit is heel bijzonder", zegt producent Sander Verdonk. "Het is het eerste festival waar Plan C te zien was en we vielen meteen in de prijzen. Vorig jaar was Rundskop de winnaar, dus dit is een fijne opsteker voor ons."

De Vlaams-Nederlandse coproductie over hormoongebruik in de vleesindustrie werd vorig jaar ook genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Remake

Plan C werd voor een zeer bescheiden 450 duizend euro gemaakt. "Het was voor alle betrokkenen, mijzelf en hoofdrolspeler Ruben van der Meer incluis, de eerste echte film die we maakten", zegt Verdonk trots. Een Amerikaanse remake is al aangekondigd.

De film kan ook op het Nederlands Film Festival nog in de prijzen vallen. De misdaadkomedie is nog in de race voor de Gouden Kalveren, waarvoor de nominaties maandag en dinsdag bekendgemaakt worden. Ook is de film al genomineerd voor een Zilveren Krulstaart, een prijs door en voor scenaristen, die ook tijdens het NFF wordt uitgereikt.

Van der Meer

Plan C vertelt over de Amsterdamse rechercheur Ronald Plasmeyer, een rol van Ruben van der Meer. Hij wordt door de Chinese maffia op de huid gezeten om zijn gokschulden af te betalen, waarbij ook zijn ex-vrouw en dochtertje niet buiten schot blijven. Hij besluit met twee vrienden een pokertoernooi te overvallen om aan geld te komen. Alles loopt gesmeerd, totdat er doden vallen.