AMSTERDAM - Tom Hardy is in onderhandeling voor de hoofdrol in de film Everest.

Hij zou de rol van George Mallory spelen, de Engelsman die in de jaren twintig meermalen probeerde de beruchte bergtop te bedwingen, iets wat hij met zijn leven moest bekopen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 35-jarige Hardy was onlangs te zien als de gespierde schurk Bane in The Dark Knight Rises. Hij is volgende maand te zien in Lawless en volgend jaar in Mad Max: Fury Road, waarin hij de titelheld speelt.

De bergbeklimmersfilm staat onder regie van Doug Liman, bekend van de actiefilms The Bourne Identity, Mr. & Mrs. Smith en Jumper. Hij is momenteel bezig met de opnames van All You Need Is Kill met Tom Cruise in de hoofdrol.

Mallory raakte vanaf 1920 bezeten van het beklimmen van Everest. Hij probeerde in 1921 en het jaar erop de berg te beklimmen, maar keerde onverrichter zake terug. Hoewel zijn familie hem smeekte het daarbij te laten, waagde hij in 1924 een nieuwe poging met zuurstofflessen. Pas in 1999 werden zijn lijk en dat van zijn klimpartner vlak onder de bergtop teruggevonden.

Of Mallory de top heeft bereikt is nooit duidelijk geworden. Uiteindelijk ging de eer naar de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn Nepalese sherpa Tenzing Norgay. De twee beklommen de Everest in 1953 en keerden weer levend terug.