AMSTERDAM - Led Zeppelin brengt een film uit over het benefietconcert dat de band in 2007 gaf in de O2 Arena in Londen.

De film over een van de succesvolste rockbands aller tijden draait op 17 oktober in tien Nederlandse bioscopen, laat exploitant Pathé donderdag weten.

In de film komen zestien hits van de band voorbij, waaronder Whole Lotta Love, Rock and Roll, Kashmir en Stairway to Heaven.

Eerbetoon

Het optreden van de Britse rockformatie was een eerbetoon aan hun overleden vriend Ahmet Ertegun, oprichter van Atlantic Records. Het was tegelijkertijd ook een langverwachte reünie van de band, die in 1980 na de dood van drummer John Bonham uit elkaar viel.

Tot 2007 waren de bandleden nog wel sporadisch bij elkaar gekomen, maar waren hun gezamenlijke optredens naar eigen zeggen onbevredigend. De film, getiteld Celebration Day, bevat beelden van de reünie in de Engelse hoofdstad waarbij leden John Paul Jones, Jimmy Page en Robert Plant werden bijgestaan door wijlen Bonhams zoon Jason.

Ruim twintig miljoen mensen vroegen een ticket aan voor het eerste grote optreden van de band in 27 jaar. Slechts achttienduizend gelukkigen scoorden via een wereldwijde loterij een kaartje. De film wordt in HD en Dolby 5.1 vertoond in zo'n vijftienhonderd zalen in veertig landen. Zo kunnen de vele fans die geen kaartje konden bemachtigen het concert alsnog ervaren.