LONDEN - Aston Martin auto's, boeken, rekwisieten, affiches en kostuums uit alle 23 James Bond-films komen deze maand op een liefdadigheidsveiling te koop. 

De memorabilia voor de '50 Jaar James Bond' veiling komen rechtstreeks uit de archieven van EON Productions, het bedrijf achter de reeks films, die met Sean Connery in de hoofdrol in 1962 van start ging met Dr. No, aldus veilingbedrijf Christie's donderdag.

Ongeveer 40 kavels zullen voor de onlineveiling van 28 september tot 8 oktober voor liefhebbers beschikbaar komen. Nog eens 10 kavels zijn uitgezocht voor een veiling op invitatie op 5 oktober in Londen, als onderdeel van EON's festiviteiten voor James Bonddag.

Skyfall

De catalogus biedt hebbedingetjes uit alle Bond-jaren, zoals de Aston Martin gereden door Daniel Craig als Bond in Quantum of Solace, zijn horloge uit de komende film Skyfall tot eerste edities van Bond-schepper Ian Flemmings romans Dr. No en From Russia With Love.

Kavels op de onlineveiling zullen worden aangeboden vanaf 50 pond (63 euro) per stuk. De opbrengst komt ten goede aan allerlei instellingen waaronder Unicef, de Royal Navy & Royal Marines Charity, Women for Women International en het Science Museum in Londen.