AMSTERDAM - Angelina Jolie ontkent dat zij het scenario van haar oorlogsdrama In the Land of Blood and Honey heeft afgekeken van het boek The Soul Shattering van schrijver James J. Braddock.

Dat valt te lezen in de rechtszaakdocumenten die het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter donderdag publiceerde.

Braddock klaagde vorig jaar Jolie aan nog voordat haar regiedebuut verscheen. Hij vond dat haar hoofdpersonage, een onderdrukte Bosnische moslima, wel erg leek op zijn eigen hoofdpersoon.

Daarnaast zou Braddock zakelijke besprekingen hebben gehad met filmproducent Eric Sarkic over het verfilmen van zijn boek. Hij zegt verbijsterd te zijn geweest toen hij hoorde dat Sarkic In the Land of Blood and Honey ging produceren.

De film vertelt het verhaal van de Servische Bosniër Danijel en zijn liefde voor de Bosnische moslima en kunstenares Ajla tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. De oorlog tussen de twee volkeren heeft een vernietigend effect op hun relatie.

Eigen ervaringen

Jolie laat weten dat zij haar vrouwelijke hoofdpersonage heeft gebaseerd op haar eigen ervaringen in Bosnië als ambassadrice van de Verenigde Naties. Ze geeft toe dat haar hoofdpersonage een bediende was in een gebouw dat bezet was door het Servische leger, net als de vrouw in Braddocks boek. Ze benadrukt echter dat haar personage niet continu werd verkracht door Servische soldaten en officiers, iets wat in het boek wel gebeurt.

Met het weerwoord van Jolie gaat de zaak nu naar de verkennende fase. Het kan nog maanden duren voordat bekend wordt of de zaak voor de rechter verschijnt of ongeldig wordt verklaard.