AMSTERDAM - Regisseur Tony Gilroy zegt dat de beelden over de CIA in zijn nieuwste film The Bourne Legacy heel dicht bij de waarheid liggen.

 

In de actiethriller met Jeremy Renner, Edward Norton en Rachel Weisz is te zien hoe agenten van de Amerikaanse geheime dienst chemische behandelingen ondergaan om hun prestaties te verhogen.

"Al deze dingen staan daadwerkelijk te gebeuren, als ze niet al plaatsvinden", zegt de 55-jarige Gilroy over de vierde film in de Bourne-reeks. De filmmaker staat bekend om zijn grondige kennis van de werkwijze van de geheime diensten van de Verenigde Staten.

In The Bourne Legacy wordt geheim agent Aaron Cross, de rol van Renner, behandeld door biochemicus en topwetenschapper Marta Shearing, vertolkt door Weisz.

Gevaar

Het leven van Cross en Shearing komt in gevaar als de CIA het project waarvan ze voor werken stopzet en alle betrokkenen uit de weg wil ruimen. Volgens Gilroy is de wetenschap zo ver gevorderd dat de wens van overheden om soldaten en andere dienaars te creëren die beter presteren en sneller herstellen in vervulling kan gaan.

"Je ziet het al jaren in de sport," zegt hij. "Maar in oorlog heb je geen dopingtests." Edward Norton speelt kolonel in ruste Eric Byer, de man die de clandestiene klopjacht op Cross en Shearing leidt. Volgens hem heeft Gilroy 'rigoureus en diepgaand' onderzoek gedaan.

Verbeelding

"Het meeste is gebaseerd op hoe het er in werkelijkheid aan toegaat," aldus de 42-jarige acteur. Volgens Norton spreekt het hoge waarheidsgehalte van de Bourne-films tot de verbeelding van het publiek, dat net als de filmpersonages wordt gedwongen na te denken over de morele kant van het verhaal.

"Ik hou van films die een vraag stellen maar niet beantwoorden", zegt hij.

The Bourne Legacy draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Lees onze recensie